Magyar / ÚJ FŐÉPÍTÉSZ A VÁROS ÉLÉN. DE MI LESZ A BRINGÁSOKKAL?
2012. június 13. szerda, 20:02 Szerző: Bognár Tamás

Finta Sándor lett Budapest új főépítésze. Az origo riportere bringás témákról is kérdezte:....

Említette az autóforgalom csökkentését. Ezt milyen módszerekkel lehetne elérni?

A versenyképes közösségi közlekedés növelésével. A kívülről beömlő autóforgalmat külső pontokban meg kell állítani P+R parkolókkal és olyan B+R kerékpártárolókkal, ahol fel lehet venni a bicikliket, hogy a városon belül már kerékpárral lehessen közlekedni. Például a Kelenföldi pályaudvar őrmezői oldalára vélhetően a közeljövőben lesz egy építészeti tervpályázat. A 4-es metró átadásának a feltétele, hogy ott kialakuljon egy intermodális, a különböző közlekedési módokat összekapcsoló csomópont. Lesz egy nagyméretű P+R parkoló, és az országban eddig nem látott méretű kerékpárparkoló 200 kerékpár és 1500 gépjármű számára. Az is fontos, hogy a kerékpárút-hálózat a városon belül olyan lefedettségű legyen, hogy megérje kerékpárra váltani.

 

finta

 

Megvalósítható a közeljövőben ilyen kerékpárút-hálózat kiépítése?

Nem feltétlenül költséges a dolog. New Yorkban vagy Stockholmban látható, hogy ez nem feltétlen új utakat jelent, hanem a meglévő autós forgalmi sávokra való felfestést, az azokból való lekanyarítást, mint az Andrássy úton. Én azt gondolom, hogy ez nem olyan iszonyatosan nagy költség ahhoz képest, hogy láthatóan mennyire sikeres ez a közlekedési forma.

Azt hiszem nagyon örülnénk, ha ezek a dolgok valóban megvalósulnának, és egy élhetőbb, és kerékpározhatóbb Budapest jönne létre.

Vissza a listához